PONAVLJAMO: Rijeke više nisu lak plijen!

Iz najnovijeg, juče objavljenog saopštenja Udruženja proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora u BiH (APEOR), jasno je da je poruka Čuvara rijeka definitivno shvaćena: Rijeke više nisu lak plijen!
Dragocjeni privatni biznisi članova Udruženja mogli su nas koštati opstanka i razvoja na ovim prostorima. S obzirom da u svom ponovnom oglašavanju Udruženje proizvođača (ponovo) nije iznijelo nikakve argumente u prilog izgradnji malih hidroelektrana, osim nagona samih biznismena za zgrtanjem profita, na priloženom linku ponavljamo detaljan odgovor objavljen 22. maja 2020. godine na njihovo prethodno saopštenje.
Suština je sljedeće:

  • Privatnici u energetici su iskoristili stranačke veze da zloupotrijebe ionako slab pravni okvir za zaštitu okoliša, dobiju koncesije i dozvole za gradnju malih hidroelektrana.
  • Privatnici u energetici su iskoristili stranačke veze da sebi obezbijede dugogodišnji profit iz nameta. Te namete plaćamo mi preko računa za energiju iako ta energija ne dolazi iz izvora koji čuvaju naš okoliš, jer male hidroelektrane uništavaju kilometre riječnih tokova i obala, kanjona i klisura.
  • Privatnici u energetici su iskoristili stranačke veze da bi sebi prigrabili naše novce koje smo trebali ulagati u budućnost naših zajednica na ovim   prostorima – u čistu i obnovljivu energiju, a zauzvrat su uništili naše rijeke. 
  • Privatnici u energetici su iskoristili stranačke veze da sebi obezbijede dugogodišnje profitabilno poslovanje – otkup sve proizvedene struje po garantovanim i garantovano visokim cijenama.
    Ni sličnu priliku nikad nisu dobili naši nekadašnji industrijski giganti, naši mljekari, malinari i drugi. 
  • Privatnici su iskoristili stranačke veze da policijom, sudovima i lokalnim siledžijama pokušaju ugušiti svaki trag otpora u lokalnim zajednicama. 
  • Privatnici su radili sve po jedinom zakonu koji priznaju – zakonu stranačkih veza.

Tome dolazi kraj i otud ovaj dotok paničnih saopštenja iz Udruženja APEOR koje se godinama nije oglašavalo, u sjeni završavajući svoje poslove.
Odbranili smo Unu, Kruščicu, Bunu, Kalinu, gornji tok Prače, Željeznicu, Dobrenicu … 
Branimo Doljanku, Rzav, Ljutu, Trebižat, Neretvicu...
Branićemo i odbraniti i sve druge na koje biznismeni nasrnu.

Naše rijeke više nikada neće biti lak plijen!

Eko akcija
13/10/2020