O izgradnji četiri MHE na rijeci Šujici provest će se javna rasprava

Prije davanja saglasnosti za izgradnju četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici, Općinsko vijeće Tomislavgrad na današnjoj sjednici obavezalo se provesti javnu raspravu na kojoj će svi zainteresirani moći dati svoje primjedbe, mišljenja i sugestije.

Investitor, Gospodarsko društvo M.H.E. d.o.o. Tomislavgrad od Ministarstva gospodarstva Kantona 10 zatražilo je dodjelu koncesije za izgradnju četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici u općini Tomislavgrad.

U ime investitora općinskim vijećnicima obratio se projektant Denis Kraljević iz Viteza koji je kazao kako je predviđena izgradnja potopne vijčane turbine s jednim modulom izlazne snage 22 kW, brzinom okretaja turbine od 30 okretaja u minuti čime se za 4 komada ostvaruje ukupna snaga od 88 kW.

Vrijednost ukupna investicije iznosila bi oko 256.000 maraka.

                       

                                                                                         foto Velija Hasanbegović 

U izjavi za Fenu Kraljević je pojasnio kako investitor ne planira graditi klasičnu cijevnu hidroelektranu koja praktički uzima cijelu vodu iz korita zbog čega se stvaraju poremećaji u prirodnom staništu za floru i faunu.

– Ono što mi nudimo je alternativno rješenje koje ne može naškoditi prirodi niti izazvati poremećaje u njoj. Ona može samo počistiti rijeku i okoliš, osigurati da se ne skuplja blato i granje, a samom izgradnjom ovakvih mini hidroelektrana netko će voditi brigu i pažnju oko rijeke koja je sada zapuštena – kazao je Kraljević.

Prijedlog investitora je da visina koncesijske naknade iznosi 1 posto od proizvedene električne energije po trenutno važećim cijenama, dok se očekuje obim proizvodnje od 539.616 kWH godišnje, ovisno o hidrološkoj godini.

 

Izvor Fena

16/06/2020