NAKON OKOLINSKE, AKTIVISTI OBORILI I GRAĐEVINSKU DOZVOLU ZA MHE “ZLATE”, NA RIJECI DOLJANKI

Iz Koalicije za zaštitu rijeka su, nakon posljednje presude, čestititali aktivistima udruženja “Za Doljanku” na ostvarenoj pobjedi i istrajnosti “u borbi u kojoj pokazuju da je uspjeh moguć i onda kada vam niko ne daje bilo kakvu šansu."

Uništavanje rijeke Doljanke Juče, 5.1., u popodnevnim satima, Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine je na svojoj Facebook stranici objavila vijest da je Kantonalni sud u Mostaru poništio građevinsku dozvolu za malu hidroelektranu “Zlate” na rijeci Doljanki, u opštini Jablanica i predmet vratio prvostepenom organu na ponovni postupak.

Podsjetimo, nakon više protesta i drugih oblika negodovanja zbog izgradnje i puštanja u rad MHE “Zlate”, na rijeci Doljanki, Udruženje građana “Za Doljanku” okrenulo se pravnoj bitci, te je, zbog izgradnje MHE “Zlate” na rijeci Doljanki, pokrenulo dva upravna spora, jedan protiv građevinske dozvole pred Kantonalnim sudom u Mostaru, a drugi protiv okolinske dozvole pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Nakon dvije godine i deset mjeseci od pokrenutog upravnog spora pred sudom u Sarajevu, u avgustu 2021. Udruženje je dobilo rješenje Suda kojim se poništava okolinska dozvola za hidorelektranu „Zlate“, izadata od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, na osnovu koje je FERK u augustu 2020. godine izdao dozvolu za njen rad firmi Eko-Vat d.o.o., te je postupak vraćen na početak.

A sada je, ukinuto i rješenje kojim je izdata građevinska dozvola.

Ovim se iznova potvrđuje kako je pravna država najbolji saveznik građanima u borbi za njihova prava i protiv uzurpacije prirodnih bogatstava od strane pohlepnih investitora i političara koji im pogoduju, iz koruptivnih ili nekih drugih razloga.

Ali se potvrđuje i to da ta pravna država nije dovoljno snažna i da političari i institucije pod njihovom kontrolom na različite načine pokušavaju da izignorišu provođenje sudskih odluka i zakonskih procedura.

U konkretnom slučaju, u Udruženju su primijetili da Ministarstvo razvlači sa ponovnim postupkom, ne određujući investitoru precizan rok za dostavljanje dokumenata za izdavanje nove dozvole, pa čak i pokušava pogrešno protumačiti zakonska rješenja, kako ne bi ispoštovalo sudsku presudu i kako bi pogodovalo investitoru. A da FERK i pored poništavanja dozvola na osnovu kojih je on odobrio rad pomenute MHE, ne pokazuje namjeru da tu svoju odluku poništi.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka su, nakon posljednje presude, čestititali aktivistima udruženja “Za Doljanku” na ostvarenoj pobjedi i istrajnosti “u borbi u kojoj pokazuju da je uspjeh moguć i onda kada vam niko ne daje bilo kakvu šansu.”. Ali i upozorili:

“Međutim, ovaj ekocidni objekat i dalje radi, bez važećih dozvola, dok nadležne institucije šute.”

A za to vrijeme…

“Nastavlja se uništavanje jedine preostale tekuće rijeke koja prolazi kroz grad Jablanicu, uništavanje jedinstvenog ekosistema predviđenog zaštićenog područja Čvrsnice i Prenja, uništavanje rijeke koja je prirodno mrijestilište ribe glavatice, uništavanje onog što su naši preci očuvali i što bi buduće generacije trebale koristiti za održivi turizam”, kažu iz udruženja “Za Doljanku”. No, ne gube nadu.

Nedavno, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, aktivisti ovog udruženja su podsjetili da njihova borba traje već nekoliko godina, ali da nisu obeshrabreni i da u svakom demokratskom društvu moraju moraju postojati građani i građanke, koji će kada se za to pokaže potreba, pružati otpor i boriti se za zaštitu pravne i funkcionalne države i svojih temeljnih ljudskih prava.

Oznake  

06/01/2022
Antikorupcija info