Kriminalna devastacija rijeke Bjelave bez istrage

Srbinje putevi d.o.o nastavljaju se nelegalnim radovima na izgradnji malih hidroelektrana na rijekama Bjelava i Mala Bjelava. Iako je podnesena krivična prijava protiv ovog subjekta, reakcija nadležnih je još jednom izostala. U odgovoru Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju  potvrđeno je da nije pokrenut upravni postupak za izdavanje potrebnih dozvola za gradnju malih hidroelektrana, niti su dostavljane informacije u vezi formiranja predmeta i otvaranja istrage u ovom slučaju, iako je situacija na terenu  i dostavljeni dokazni materijal jasan pokazatelj da se radi o krivičnom djelu.

 

Pored podnošenja krivične prijave, Koalicija za zaštitu rijeka je tražila  hitan inspekcijski nadzor nad procesom izvođenja radova, koji još uvijek nije obavljen.   

     

Javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za ova postrojenja raspisan je 2018.godine, a procijenjena vrijednosti investicije mHE ‘’Mala Bjelava’’  i mHE ‘’ Bjelava’’ iznosi 8.601.300,00 KM. Ponuđač je bio u obavezi da dostavi studiju opravdanosti dodjele koncesije  sa elementima procjene zaštite životne sredine, koja je trebala da bude izrađena u skladu sa važećim propisima  koji naglašavaju principe i načela upravljanja životnom sredinom. Nezakonita gradnja na rijeci Bjelavi predstavlja neodrživ  način potrošnje vodenog resursa, a Srbinje putevi izvođenjem pripremnih radova izazivaju opasnost po životnu sredinu, uzrokuju štetu po životnu sredinu i prema zakonu dužni su da odmah obustave radnje koje uzrokuju štetu.Uništavanju korita rijeke Bjelave  jasno svjedoče fotografije  materijal snimljen na licu mjesta, a izostanak reakcije nadležnih pokazuje da je načelo vladavine prava samo mrtvo slovo na papiru.

Prilikom izrade ovih studija trebalo je biti uvaženo i mišljenje Opštine Foča. Lokalna uprava u Foči nije se oglasila povodom izvođenja ovih radova, iako mještani okupljeni oko inicijative  ‘’Sačuvajmo rijeke Foče’’ već nekoliko mjeseci pokušavaju da izazovu reakcije nadležnih.

 

 

18/06/2020