Izmjenama Prostornog plana SBK/KSB planirano 38 novih malih hidroelektrana

Prema do sada dodijeljenim koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana, u narednom periodu očekuje se priključak dodatnih 38 malih hidroelektrana na elektrodistributivnu mrežu na području Srednjobosanskog kantona.

Navedeno je to, uz ostalo, u Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana SBK/KSB za period od 2005. do 2025. godine, o kojem će prije usvajanja konačnog dokumenta biti održana javna rasprava u općinama u tom kantonu.

Premijer Tahir Lendo izjavio je da će se SBK/KSB po pitanju izgradnje malih hidroelektrana pridržavati zakona, prostornih planova i odluka lokalnih zajednica.

– Kad su u pitanju male hidroelektrane, kanton je uvijek poštovao ono što su lokalne zajednice od njega tražile – rekao je Lendo, odgovarajući na pitanje novinara hoće li biti zaustavljena izgradnja, u skladu sa prošlogodišnjim zaključkom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Lendo je, također, istakao da je reduciran broj novih zahtjeva za dozvole za izgradnju.

– Zahtjevi su reducirani i to je možda dobar put da se završi ono što je predviđeno. Novi zahtjevi, ukoliko dođu, moraju proći istu zakonsku proceduru – dodao je, ističući da je nekoliko ugovora o koncesiji, poput onih za male hidroelektrane na rijeci Kruščici kod Viteza, završilo na sudu i da se čeka ishod tih procesa.

Predsjednik Udruženja “Gotuša” iz Fojnice Robert Oroz podsjetio je da je s 36 malih hidroelektrana SBK/KSB vodeći u Federaciji BiH te da bi izgradnja novih mogla imati nesagledive posljedice.

– Čim netko spomene izmjene i dopune Prostornog plana, mi odmah strahujemo, a vidi se i da je opravdano jer u dokumentu piše da se u skorije vrijeme očekuje još 38 malih hidroelektrana. Trenutno ih ima 36, a izgradnja još toliko bi značila totalnu katastrofu – smatra Oroz.

Istakao je da većina kantona ne poštuje zaključak Zastupničkog doma federalnog Parlamenta iz juna 2020. godine, kojim je naložena zabrana daljnje izgradnje malih hidroelektrana na području Federacije BiH.

– Imamo pozitivan primjer Zeničko-dobojskog kantona, gdje su odbili dodijeliti koncesije pozivajući se na ovaj zaključak. Također, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu napravljen je pomak, dok u ostalim kantonima slabo. U SBK/KSB, na primjer, nikada nisu prekinuli s bilo kakvim aktivnostima i izgleda da oni baš i ne drže do viših nivoa vlasti. Zamislite šta bi se dogodilo u nekoj uređenoj zemlji kad se ne bi poštivale odluke Parlamenta, ali u BiH je to sasvim normalno – rekao je Oroz.

Pema podacima udruženja “Eko akcija” iz Sarajeva, u BiH je do sada izgrađeno 112 malih hidroelektrana, a planirano je više od 340 novih.

Iz ekoloških udruženja okupljenih u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH upozoravaju da male hidroelektrane donose korist isključivo investitorima, dok su pogubne za rijeke i životnu sredinu.

FENA/Agencija DAN

23/02/2021