Hrabre žene Kruščice predale svoje zahtjeve lokalnoj upravi

Danas je i zvanično na protokol Općine Vitez predana inicijativa za formalnu zaštitu Kruščice koju su pokrenuli mještani lokalne zajednice u  Kruščice, a koja se odnosi na brisanje malih hidroelektrana Kruščica 1 i Kruščica 2 iz Prostornog plana ove mjesne zajednice. Još jedan od zahtjeva unutar inicijative odnosi se na zabranu  eksploatacije rijeke Kruščice u bilo koje svrhe osim za osiguranja vodosnadbijevanja i pitke vode  i promocije turizma.

Pravo na pitku vodu mještana ove zajednice direktno je ugroženo planovima gradnje malih hidroelektrana. Kruščica je koristi kao izvor vodosnadbijevanja za Vitez i Zenicu. 300.000 ljudi se snadbijeva vodom zahvaljujući ovoj rijeci.  

U skupljanju potpisa za ovu inicijativu podršku su im pružili mještani zajednice. Novoizabrani načelnik je također dao podršku ovoj inicijativi.

Hrabre žene zahtjevaju da se inicijativa što prije nađe na dnevnom redu Općinskog vijeća.

Podsjećamo da su ove žene više od 500 dana trajala su dežurstva mještanki Kruščice koje su, blokirajući lokalni most, sprječavale prolazak mašina i izgradnju minihidroelektrana. Za odvažnost u zaštiti prirode dodijeljena im je nagrada njemačke fondacije EuroNatur, iz koje su saopćili da protesti žena iz Kruščice predstavljaju uzor u borbi protiv hidroenergetskog lobija.

foto Aarhus.ba

 

 

 

 

 

28/12/2020