Centralna proslava Dana državnosti u Srednjebosanskom kantonu održana u Kruščici: salva kamenica tranzicijskih profiterskih kokošara na kuću čuvarke rijeke

U zoru prazničnog 25. novembra ove godine lokalne kabadahije poslijeratnih profitera zasule su kamenicama kuću Tahire Tibold, čuvarice rijeke i predsjednice herojskog sastava MZ Kruščica koji već godinama brani svoju rijeku od male hidroelektrane.

Policija će utvrđivati koji su bijednici, ko zna čim natjerani, kamenovali kuću žene koja sa svojim saborcima brani ono što nam je još ostalo od zemlje koju su naši stari sanjali davne 1943. godine. Ali ono što policijske istrage nikad ne utvrđuju jest ko je stvorio atmosferu u kojoj je prihvatljivo da se na Dan državnosti, u gluho doba, šalju siledžije na one koji ovu zemlju brane od otimačine i uništenja.

Podsjećamo:

- Tahir Lendo (SDA) kantonalni premijer SBK – čovjek koji je zaključak Federalnog parlamenta o zabrani MHE proglasio populizmom i time se i sam bacio kamenom na sami vrh institucija državnog entiteta.

- Josip Kvasina (HDZ), tadašnji i sadašnji predsjedavajući kantonalne skupštine SBK, pod čijim vodstvom je Skupština SBK izglasala ovi Zakon o prostornom uređenju Kantona kojim se, potpuno nezakonito, stavio van snage Prostorni plan Federacije Bosne i Hercegovine, nakon čega je gradnja MHE intenzivirana. I on se kamenom bacio na državu.

- Feliks Vidović (HDZ), kantonalni ministar unutrašnjih poslova SBK i Faik Adilović, komesar policije SBK – koji su poslali specijalce na Kruščicu da brane interes tranzicijskih profitera i omoguće betoniranje rijeke. Oni su se na državu bacili pendrecima.

Policija neka rješava slučaj kamenovanja kuće. Slučaj kamenovanja države koji svaki dan provode tranzicijske gazde pod zaštitom stranačkih klanova – to rješavaju Čuvarice i čuvari rijeka, poput Tahire, svaki dan, svojim životima koje žive braneći rijeke, za sve nas.

Kamenje ne ubija istoriju. U istoriju Kruščica ide kao heroj, a gazde, premijeri, ministri – kao egzekutori rijeka ili njihovi saučesnici.

 

27/11/2020