Bunski kanali su zaštićeno područje od 70-tih godina i nije dozvoljena izgradnja MHE

Nakon dugogodišnje borbe protiv izgradnje minihidroelektrana na Bunskim kanalima južno od Mostara ekološka udruga "Majski cvijet" je dobila potvrdu od Vlade HNK da je to područje zaštićeni spomenik prirode, na kojem nije dozvoljena gradnja minihidroelektrana.

 

Potvrda je stigla kako su nam objasnili nakon što su tražili u Vladi HNK da se Bunski kanali upišu u Registar zaštićenih spomenika prirode.

"Od Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK smo dobili odgovor da Registar zaštićenih dijelova prirode nije uspostavljen ni na nivou Federacije, ni na nivou HNK, zbog čega ne mogu postupiti po zahtjevu. Međutim nadležno Ministarstvo u svom odgovoru potvrđuje da lokalitet Bunskih kanala - Tok rijeke Neretve, koji je Rješenjem iz 1970.godine proglašen zaštićenim dijelom prirode u Zavodu za zaštitu Spomenika Prirode FBiH, po sili zakona nastavlja egzistirati kao zaštićeno područje, te kao takvo uživa zaštitu propisanu odredbama Zakona o zaštiti prirode HNK", navode iz ekološke udruge "Majski cvijet".

Predsjednik te udruge Oliver Arapović ističe da je ovaj odgovor dodatno potvrdio činjenicu da su Bunski kanali zaštićeni dio prirode te da nije dozvoljena gradnja MHE na tom lokalitetu.

"Mi smo i do sada dokazali da su u procesu izgradnje MHE na Bunskim kanalima načinjeni brojni propusti te je ovo samo još jedna potvrda da su naši zahtjevi opravdani", kaže Arapović.

Podsjeća da je Odjel za urbanizam Grada Mostara ponovo donio rješenje kojim se odbija zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2, a na osnovu toga što je ekološka udruga "Majski cvijet" dostavila neophodnu dokumentaciju i peticiju sa 5000 potpisa građana protiv izgradnje ove dvije MHE.


Iako je Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije MHE na Bunskim kanalima, investitor je ponovno podnio zahtjev prema Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za izdavanje okolinske dozvole.

"Mi nastavljamo našu borbu i nadamo da će se Federalno Ministarstvo prigodom izdavanja dozvole voditi dosadašnjim činjenicama. Iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja i nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja MHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode", poručuju iz ekološke udruge "Majski cvijet".

 

tekst preuzeto sa klix.ba, foto Robert Oroz

12/01/2021