Na redu je Neretvica!


U opštini Konjic održan je sastanak između predstavnika opštine, preduzeća JP "Elektroprivreda BiH"i konzorcija kojeg čine "GPI" iz Konjica i "Amitea" Mostar. Tema je bila gradnja malih hidroelektrana u dolini Neretvice. Predstavnici građana nisu bili pozvani. Nakon sastanka nije bilo izjava za medije.

Iz Buturović Polja oglašavaju se mještani posredstvom društvenih mreža:

"Glavni radovi na izgradnji dvije MHE, Srijanski most i Gorovnik ušće, mogli bi početi u maju tekuće godine, dok bi izvođač radova trebao biti spomenuti konzorcij, koji se prethodnih sedmica i mjeseci, vjerovatno slučajno, istakao doniranjem betona i novca za sela i udruženja koja egzistiraju u Neretvici. Na sastanak o rijeci Neretvici, koji se održao 20-ak kilometara od doline Neretvice, nije pozvan nijedan stanovnik Doline Neretvice, što samo po sebi dovoljno govori. Niko od prisutnih nije želio dati izjavu za lokalni radio, što je također jasan pokazatelj odnosa prema MZ Neretvica i MZ Jasenik." - saopćeno je sa FB stranice Buturović polje

EBRD nije podržao kompletan projekat od 15 mHE , ali je EPBiH (investitor) najavila još 2017. g. izgradnju dvije mHE vlastitim sredstvima.

U međuvremenu, plan je promijenjen pa je umjesto gradnje planiranih mHE Podhum 1 i mHE Podhum 2 (dvije najnizvodnije mHE) najavio gradnju druge dvije mHE Srijanski most i mHE Gorovnik-ušće. One nisu slučajno izabrane već iz razloga što imaju najjači kapacitet od svih 15 planiranih mHE. Lokalno stanovništvo se sprema na otpor, iako da su isti prilikom procesa izdavanja okolinske dozvole prije desetak godina bili više nego pasivni. Razlog vjerovatno leži u činjenici da su mještani tek sada vidjeli posljedice malih elektrana koje su u međuvremenu napravljene u susjedstvu (npr. na Kraljuščici i Doljanki).

Građani su formirali i Facebook grupu vezano za datu problematiku kojoj članstvo raste iz minute u minutu: PUSTI ME DA TEČEM.  

17/02/2020